Bord Gais Above Ground Installation: Flow

John McLaughlin (Designer)

    Research output: Non-textual formArtefact

    62 Downloads (Pure)

    Abstract

    The objective was to design a treatment that would dematerialise an above ground gas installation on the Liffey quayside while still meeting the functional requirement to ventilate the pressure reducing chamber inside. To do this we wrapped the installation in a skin of glass that allows the air to enter below the skin and to escape behind the parapet. The installation building is covered in plastic sequins and the glass is treated with alternating bands of dichroic film. The flow of air causes the sequins to shimmer reflecting spots of coloured light back onto the glass. At night a similar effect is created by lighting concealed within the outer skin. This project won a commendation in the RIAI Awards 2010, and an AAI award in 2011. It was published in New Irish Architecture 26. The British architectural historian William JR Curtis described it as ‘a beautiful understated little kiosk.’
    Original languageEnglish
    Place of PublicationKinsale
    PublisherGandon Editions, Kinsale
    EditionNew Irish Architecture 26
    Size100m2
    Publication statusPublished - 2011

    Keywords

    • architectural design
    • Infrastructure
    • Art and Design
    • engineering

    ASJC Scopus subject areas

    • Engineering(all)

    Fingerprint Dive into the research topics of 'Bord Gais Above Ground Installation: Flow'. Together they form a unique fingerprint.

    Cite this