Slievabawnogue Housing: Two Dwellings in A Disused Quarry

Andrew Clancy, Colm Moore (Photographer)

    Research output: Non-textual formDesign

    Abstract

    This project involves the construction of a dwelling in the outskirts of Dublin City. Situated in a disused quarry, the house act as an inhabited bridge, spanning between natural and man made outcrops, service structures and a shared entrance staircase. The houses language derives from the structure necessary to achieve these spans.
    The section internally is modeled to present a variety of scales of spaces. More intimate living spaces and bedrooms occur in a lower, north-facing wing. Taller living spaces address the south.

    Incorporating rainwater harvesting, wood-gasifying boilers, on site wind powered electrical generation, solar thermal panels and very high levels of insulation the houses are close to energy neutral. The fact that the house is constructed in massive timber construction means that 250 tonnes of carbon are sequestered in its construction. The design includes a 25yar replanting strategy to replace the existing coniferous-forested surrounds with native species in a coppiced planting strategy to allow ongoing fuel for the house, and cash crops to be sold on.

    Located in an area of outstanding natural beauty the planning and design of the house involved research into patterns of rural development, the relationship between man made interventions and the natural landscape and the technology of the vernacular. This latter research forms part of the themes being explored under the Kevin Kieran Arts Council / OPW Bursary

    Aims / Objectives Questions

    1 To design and construct a low energy place to dwell.
    2 To investigate the relationship between man-made interventions and new construction in an area of outstanding natural beauty.
    3 To derive a language of construction that is contemporary in nature but refers to precedents embedded in the vernacular.
    4 To develop a low-carbon form of construction that allows the construction of the house to act to sequester carbon
    5 To make a contemporary addition in sympathy with the qualities of the existing site
    Original languageEnglish
    Place of Publication1000sqm
    PublisherUnknown Publisher
    Publication statusPublished - May 2012

    Bibliographical note

    Brief Description: Construction of Two Houses using an innovative structural timber technique in a disused phylite quarry
    Commissioning Body / Publisher: Stewart Family

    Fingerprint Dive into the research topics of 'Slievabawnogue Housing: Two Dwellings in A Disused Quarry'. Together they form a unique fingerprint.

  • Prizes

    Downes Medal for Excellence in Architecture

    Andrew Clancy (Recipient), 2013

    Prize: Prize (including medals and awards)

    IDI Residential Interior Award 2013

    Andrew Clancy (Recipient), 13 Nov 2013

    Prize: Prize (including medals and awards)

    Cite this

    Clancy, A. (Author), & Moore, C. (Photographer). (2012). Slievabawnogue Housing: Two Dwellings in A Disused Quarry. Design, Unknown Publisher.