The Lake House Extension

Andrew Clancy (Photographer), Colm Moore (Photographer)

    Research output: Non-textual formDesign

    Abstract

    The project comprises of the re-ordering and extension of a 19th century country house in the extreme south west of Ireland. The original house is what can be termed an Irish house of the middle size. A common typology in 19th century Ireland the classical house of the middle size is characterised by a highly ordered plan containing a variety of rooms within a square or rectangular form. A strategy of elaborating the threshold between the reception rooms of the house and the garden was adopted by wrapping the house in a notional forest of columns creating deep verandas to the south and west
    of the main living spaces. The grid of structural columns derived its proportions directly from the house. The columns became analogous with the mature oak and pine trees in the garden beyond while the floor and ceiling were considered as landscapes in their own right, with the black floor forming hearth stone, kitchen island and basement cellar and the concrete roof inflected to hold roof lights, a chimney and a landscape of pleasure on the roof above.

    Aims / Objectives / Questions
    1To restore and extend a “house of the middle size”, a historic Irish typology, in a sympathetic manner.
    2To address the new build accommodation in a sustainable manner through strategies associated with orientation, micro climates, materiality and engineering both mechanical and structural.
    3To explore and develop an understanding for two spatial orders, the enfilade room and non directional space of the grid.
    4The creation of deep threshold space.
    5Marbling as a finish in fair faced concrete
    6Concrete as a sustainable building material
    Original languageEnglish
    Publication statusPublished - 2009

    Fingerprint Dive into the research topics of 'The Lake House Extension'. Together they form a unique fingerprint.

    Cite this